Op 26 april start ‘Een beetje wilder’. Deze campagne gaat de inwoners van Tervuren, Hoeilaart, Overijse en Sint-Genesius-Rode aanzetten om hun tuinen te vergroenen en mee te denken over meer bomen en planten in de publieke ruimte van deze gemeenten. De campagne kadert in het strategisch project Horizon+, waarbij de provincie Vlaams-Brabant, Agentschap Natuur en Bos en de 4 gemeenten samenwerken om de verbinding te maken tussen de woonkernen en het Zoniënwoud.
Zoniënwoud-effect doortrekken in de eigen tuin
Het Zoniënwoud is een plek waar men de dagelijkse drukte achter zich kan laten. Maar ook een plek die verkoeling biedt tijdens hete dagen en regenwater opvangt tijdens hevige buien.
‘Een beetje wilder’ wil door vergroening en ontharding het effect van het Zoniënwoud doortrekken naar de tuinen van de inwoners van aangrenzende gemeenten.
“Meer groen en een betere waterbuffering in tuinen en het openbaar domein ligt helemaal in lijn met ons ruimtelijk beleid”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor ruimtelijke planning.
De campagne start op 26 april met een online bevraging van de bevolking. Door op eenbeetjewilder.be een aantal vragen te beantwoorden, kan men zijn tuin testen en krijgt men tips over hoe men die kan “verwilderen”. Deelnemers maken kans op één van de 1.000 plantgoedcheques ter waarde van 25 euro.
Vanaf juni kan men plekken in zijn gemeente nomineren die wat meer bomen, bloemen of een poel kunnen gebruiken.
Vanaf september mag iedereen stemmen op welke plek ‘verwilderd’ moet worden en een paar weken later wordt de favoriete plek bekendgemaakt.
“Eigenlijk kan elke bewoner een steentje bijdragen aan het project om onze natuurdomeinen te verbinden”, zegt Patrick Huvenne, regiobeheerder van Agentschap voor Natuur en Bos. “Als we ieder een deeltje van onze gemeente een beetje wilder kunnen maken worden ook de Brabantse Wouden daar sterker van”.
Strategisch project zorgt voor bovenlokale aanpak van de ruimte
De campagne 'Een beetje wilder' kadert binnen het strategisch project Horizon+. Dat heeft als doel om het natuurlijke karakter van het Zoniënwoud terug te laten komen in de gemeenten eromheen. Uiteindelijk willen de projectpartners een robuust en samenhangend openruimtenetwerk in de regio realiseren.
“De burgers zelf spelen een almaar grotere rol in onze gezamenlijke inspanningen om het groene karakter van deze mooie regio nog te versterken”, zegt provinciegouverneur Jan Spooren. "Bewustwording en het creëren van een breed draagvlak zijn hierbij cruciale factoren, en de participatieve insteek van deze campagne zal daar zeker toe bijdragen."
De provincie Vlaams-Brabant stuurt, samen met de gemeenten, de toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen in dat gebied aan. Thema’s als kernversterking, behoud van open ruimte en natuur, locatie van infrastructuurwerken en ontharding worden op een bovenlokaal niveau bekeken.
“Een beetje meer groen maakt onze omgeving aantrekkelijker, het helpt onze natuur, zorgt voor schaduw in de warme zomers en houdt meer vocht vast in natte perioden. Daarom zorgen we voor steeds meer groen op het openbaar domein, zegt Bram Peters, schepen in Tervuren.
“Met ons bomenbeleidsplan gaan we zorgen voor minder asfalt en meer bomen in het straatbeeld”, aldus Tim Vandenput, burgemeester van Hoeilaart.
“Ook in onze gemeente gaan we voor meer groen”, vult Pierre Rolin, burgemeester van Sint-Genesius-Rode, aan.
“Een beetje wilder is voor iedereen beter. Niet alleen de fauna en flora in onze gemeente varen er wel bij. Ook onze inwoners kunnen via dit initiatief zelf meehelpen aan een betere biodiversiteit”, besluit Inge Lenseclaes, burgemeester van Overijse.
Overzicht van de campagne-fasen:
April-mei: testen van tuinen en wedstrijd
Juni: nominatie van de “Een beetje wilder”-plekken en deelname aan de wildsessies
September: bestellen van plantgoed en stemmen op favoriete plek
Najaar: bekendmaking resultaten