Skip to main content
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter

Deze initiatieven zijn er om jou te helpen!

Ontdek de wereld van groen en een beetje wilder! Stel je eens voor: een tuin waar je de dagelijkse drukte achter je kunt laten. Een tuin die verkoeling biedt tijdens de heetste dagen van het jaar en regenwater opvangt tijdens hevige buien. Door te vergroenen en te ontharden kun je het effect van het Zoniënwoud doortrekken tot in jouw eigen tuin. Heerlijk, toch? Zo draag je bij aan een duurzame leefomgeving en maak je jouw tuin klaar voor de toekomst. Win-win!

Ben je benieuwd naar wat er allemaal mogelijk is op het gebied van groen en duurzaamheid? Wil je gratis tips en advies ontvangen over hoe je jouw eigen tuin kunt vergroenen? Of ben je op zoek naar voordelig plantgoed om mee aan de slag te gaan? Er bestaan tal van initiatieven die zich inzetten voor het vergroenen van onze omgeving en die jou graag de weg wijzen. Doe mee met "Een Beetje Wilder" en creëer jouw eigen groene paradijs! Dat wordt genieten…

Spring naar de projecten: 

Mijn Tuinlab; Tuinrangers; Behaag je tuin; Leve de tuin; Tuincoach; Vlaams kampioenschap tegelwippen; Plan vliegend hert; Groenblauwpeil; Bosgroep Vlaams-Brabant;

1. Mijn Tuinlab

Maak kennis met Mijn Tuinlab, een supertof initiatief van Natuurpunt, Kenniscentrum tuin+ (Erasmushogeschool) en KU Leuven. Waarom is dit interessant voor jou? Wel, Mijn Tuinlab wil de kennis over tuinen vergroten en wetenschap tot bij jouw tuin brengen. Samen willen ze interdisciplinair wetenschappelijk onderzoek over tuinen stimuleren.

En dat is niet alles! Privé-tuinen kunnen namelijk heel wat voordelen opleveren, zoals wateropslag, leefgebied voor dieren en planten en zelfs een buffer tegen klimaatverandering. Dit noemen we 'ecosysteemdiensten' of natuurvoordelen. Mijn Tuinlab wil die natuurvoordelen in kaart brengen en ervoor zorgen dat jij kan genieten van een gezonde tuin die ook voor jou zorgt.

Dus, ben je geïnteresseerd in een groenere en gezondere omgeving? Maak dan zeker kennis met Mijn Tuinlab en ontdek hoe jij kan bijdragen aan een duurzamere wereld!

Ontdek meer

2. Tuinrangers

Het Tuinrangersproject is een initiatief van Vlaanderen ter ondersteuning van lokale overheden. Wat doen Tuinrangers? De Tuinrangers sensibiliseren en adviseren rond natuurvriendelijke tuinen. Dat doen ze door gratis tuinadvies op maat te geven. Ze helpen om biodiverser en klimaatrobuuster te tuinieren. De gemeenten Hoeilaart, Overijse en Tervuren doen mee aan het Tuinrangersproject.

Via deze link kan je een gratis tuinbezoek aanvragen.

Ontdek meer

3. Behaag je tuin

De 5 regionale landschappen van Vlaams-Brabant; Regionaal landschap Zuid-Hageland, Noord-Hageland, Pajottenland & Zennevallei, Dijleland en Brabantse Kouters organiseren een samenaankoop van inheemse hagen, heggen, houtkanten en hoogstam(fruit)bomen voor je tuin.

Je krijgt de kans om aan interessante tarieven plantgoed te bestellen. De bestelperiode loopt van 1 september tot en met 15 oktober 2023.

Vouchers reserveren voor plantgoed in de tuintest van 'Een beetje wilder', werd mogelijk gemaakt door Behaag je tuin.

Ontdek meer

4. Leve de tuin

Ben jij één van de 86% Vlaams-Brabanders met een tuin? En is dat voor jou ook de plek bij uitstek om in te genieten? Of dwarsbomen vervelende tuinproblemen weleens dat plezier? Jammer als dat zo is, want jouw tuin is kostbaarder dan je denkt. Bekijk hem eens vanuit de lucht en zie hoe jouw tuin en de tuin van jouw buren en die van de buren van jouw buren samen één groot groen lint vormen. Wist je dat 8 tot 9% van Vlaanderen tuin is? Laat ons daar één groot groen paradijs van maken. Met kansen voor dieren, planten en het klimaat. Om nog meer te genieten.

Onder de noemer 'Leve de tuin' voorziet de provincie Vlaams-Brabant actietips voor concrete problemen in je tuin én voor een betere natuur en klimaat.

Ontdek meer

5. De tuincoach

Wim Azijn werkt als dé tuincoach bij Interza, maar hij is werkzaam voor de hele provincie Vlaams-Brabant binnen het project Leve de Tuin. Burgers, instellingen en gemeenten worden door hem geïnformeerd en begeleid bij het 'verduurzamen' van de niet bebouwde ruimte. Het gaat van thuiscomposteren over kringlooptuinieren tot grondgebruik en klimaatbestendig maken van de tuinen en andere open ruimte. De tuincoach weet raad. 

6. Vlaams Kampioenschap Tegelwippen

Van 21 maart tot en met 31 oktober 2023 is Vlaanderen in de ban van het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Iedereen kan meedoen door tegels uit te breken in zijn voor-, achter- of geveltuin. Steden en gemeenten nemen het tegen elkaar op: wie wipt de meeste tegels?

Geef je gewipte tegels op en help je stad/gemeente naar de overwinning!

Ontdek meer

7. Plan Vliegend Hert

Met Plan Vliegend Hert willen de verschillende projectpartners samen de bestaande brokken natuur met elkaar verbinden door hagen, bomenrijen en bos aan te planten, poelen te graven, speelplaatsen en kerkhoven te vergroenen… Zo worden op termijn de 3 Brabantse wouden Hallerbos, Zoniënwoud en Meerdaalwoud met elkaar verbonden tot één groen geheel. Dit plan loopt in Hoeilaart, Overijse, Sint-Genesius-Rode en Tervuren. Foto: Shutterstock.

Ontdek meer

8. Groenblauwpeil: harmonie tussen natuur en water

Bij het zoeken naar oplossingen kan het groenblauwpeil helpen én je tips geven om je perceel klimaatbestendig te maken. Je kunt bijvoorbeeld al een aantal bomen planten die het teveel aan water opnemen, je kunt ervoor kiezen om op een laaggelegen plek in je tuin een ecologisch vijvertje aan te leggen, een aantrekkingspool voor heel wat vogels, bijen en amfibieën of je kunt het water bijvoorbeeld maximaal opslaan en gebruiken in en rond je woning.

Ontdek meer

9. Bosgroep Vlaams-Brabant

De Bosgroep werkt hard mee aan extra bos in Vlaanderen. Bent u eigenaar van een stukje grond dat vrij is? Wilt u bebossen en zoekt u wat hulp? Eén adres! 
Foto: Shutterstock.

Ontdek meer

 

Met de campagne "Een Beetje Wilder" willen we jou inspireren en informeren over de mogelijkheden van vergroening en verwildering. We willen jou aanzetten om bewuste keuzes te maken voor jouw eigen tuin en tegelijkertijd een stem geven over het openbaar domein.

Deel op facebook
Deel op twitter