home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
Ga terug naar het overzicht van nieuwsitems

Terugblik op inspirerende wildsessies in het najaar van 2023

Twee inspirerende wildsessies vonden plaats in Tervuren en Hoeilaart. Deelnemers kregen een brede waaier aan informatie en inspireerden elkaar met hun persoonlijke ervaringen. Naast een bron van inspiratie voor de deelnemers, boden de wildsessies aan de projectpartners van het Horizon+ project waardevolle informatie voor toekomstige projecten.

Publieke plekken

De avond werd afgetrapt met een stevige portie informatie, onder andere over beleidsinitiatieven die in de toekomst bijdragen aan een groter bomenbestand en meer natuur in de publieke ruimten. De projectwerking van Horizon+ en de plannen zijn terug te vinden op eenbeetjewilder.be. Vervolgens gingen deelnemers aan de slag rond de genomineerde publieke plekken. De gemeenten Overijse, Tervuren, Sint-Genesius-Rode en Hoeilaart kregen waardevolle suggesties over waar en hoe publieke plekken in hun gemeente een onthardingskans hebben om meer ruimte te maken voor water, bomen en biodiverse aanplantingen. Die zorgen voor verkoeling en aangename ontmoetingsplekken. De gemeenten gaan met die input aan de slag en bereiden de volgende maanden kleine onthardingsprojecten voor.

Je eigen wilde plek

Nadien gingen deelnemers in gesprek over de initiatieven die ze nemen om hun tuin ecologisch vorm te geven. Ze konden ook drie informatiestanden doorlopen. Aan de watertafel hielpen ze de overstroming van een fictief dorp voorkomen. Ontharden, infiltreren en bomen planten bleken de meest effectieve maatregelen. De Tuinrangers deelden enthousiast hun adviestaak en gaven nuttige tips mee. Ook de onderzoeksresultaten van het internationale project Clearing House gaven inspiratie. Wat deze bijeenkomsten zo bijzonder maakte, was de onderlinge uitwisseling tussen de deelnemers. De wildsessies boden inzicht in hoe inwoners actief hun tuinen klimaatbestendiger maken, wat hen motiveert om meer natuur in hun leefomgeving te integreren en hoe we meer mensen warm kunnen maken voor dit duurzaam tuinenverhaal.

Het 'een beetje wilder'-team wil graag alle deelnemers bedanken voor hun inbreng en enthousiasme! Heb je de wildsessies gemist? Lees hier het verslag na!

Deel op facebook
Deel op twitter